Skip to content Skip to footer

Добродојтовте!

Доколку имате некое дело на Ирена Гапковска, било слики или цртежи, Ве молиме пратете ни ФОТОГРАФИЈА со ГОЛЕМИНА, НАСЛОВ и ГОДИНА доколку ја знаете.

gapkovskaart@yahoo.com – nicholas.thaw@gmail.com

Ирена Гапковска е претседател и основач на NGO Art Studio. Таа е уметничка ментор 25 години. Ирена како македонски уметник е инспирирана од византиското влијание и симболизмот. Нејзините дела се симболични кои ја употребуваат фигурацијата -човечката форма. Инспирирана од естетиката на древната византиска уметност и светска уметност во нејзините дела се одразува еден спиритуален елемент. Делата се создавање и спојување помеѓу апстрактните и фигуративните реалности на автентичен начин со интуитивен пристап за да направиме единствена визуелна приказна за симболичен израз.

Нејзините дела се спиритуални и емотивни, славејќи ја радоста на човечкото движење со комбинирање на прецизни анатомски цртежи со експресивни и спонтани допири на боја. Силно инспирирана од природата, годишните времиња и циклусот на животот, таа ја редефинира византиската духовна традиција со својот. уникатен и модерен пристап.

Обучена на многу традиционален начин, таа е инспирирана од моментите и впечатоците од секојдневниот живот: „Нашата длабоко визуелна култура ја покажува фасцинацијата што човештвото отсекогаш ја имало со моќта на сликите во контекст на византиската уметност“. Пред основањето на НВО Арт студио во 1998 година, Ирена беше графички дизајнер за весникот Елена и за списанието Нова Македонија, добивајќи национална награда за најдобра уметничка илустрација. Магистрирала графичка уметност на Академијата за ликовна уметност при Универзитетот „Свети Кирил Методиј“ во Скопје со својата теза за симболика во уметноста.

Нејзините тековни проекти вклучуваат портрети за ограничено издание на книга: „Les Rues de Perpignan: Rien n’est Définie, Rien n’est Aléatoire“ и илустрација на книга за американската блуз музика. Исто така, серијата големи формати „STIHIA: A Force of Unstoppable Nature“. Името потекнува од Стихија (Ἑστία) “што значи „огниште, камин, олтар. Во грчката античка паганска девствена божица -мајката огништето- домот, надвор од судбинските надворешни сили. Во Православието Стихија е појава која е неспоприва сила на природата или течение надвор од животот од надземни сили. Треба да размислуваме за ова денес повеќе од кога секогаш!

Портрети на блузот од Дарел Арнолд, д-р. со портрети на Ирена Гапковска, издаваштво Сизиф. Датум на издавање 15 јуни 2024 година.

Ирена е претставена во Европа од Уметничката галерија Конкордија.