Skip to content Skip to footer

 

 

Уметникот

„Бидејќи сум од Македонија, влијанието на византиската и иконографската уметност е присутно во мојата работа: доминантна е фигурацијата и симболизмот. Мојот индивидуалистички пристап доаѓа од внатрешните истражувања и мојата лична борба да иницирам симбиоза помеѓу традицијата, мојата длабока мисла и животните импресии. Ова го вклучува интелтуалното но и емоционалното како еден елемент на личен потпис. Личниот израз е преплет на ирационални и потсвесни информации кои се споени интуитивно како еден експресивен пристап доловен во извесниот момент. Врз основа на антропологијата и мистицизмот, интуицијата беше истражена во 20 век од Густав Климт и Одилон Редон и други автори од импесионизмот, но за мене византиската едноставност останува мојот духовен и визуелен пристап.”

„Како да ја постигнеме убавината на едноставноста и постоењето на свет на вредности и доблести што не смееме да ги заборавиме? Парадоксот се состои во, истовремено, зачувување на традицијата преку фигуративно претставување и свртување кон новото. Да се обидам да бидам слободен во уметничкиот израз е моето главно мото. Уметноста е израз на една слобода каде храброста да се креира не води низ различни места. Сликајќајки започнувам со цтреж и потоа креирам патека помеѓу апстрактните и фигуративните реалности со нивно комбинирање на мој автентичен начин.”

 

Критичарите:

Еден од најпознатите ликовни критичари на поранешна Југославија, Љупчо Маленков, пишува: „Ирена е уметник кој демонстрира естетска амбиција. Преку цртежот, композицијата, односите со обоените површини создава чувствителни дела, дела полни со драматика на живиот елемент. со емоционални потреси кои ја покажуваат веродостојноста и моќта на уметничкиот јазик.Магичен реализам кој ја нагласува деструкцијата.Предупредување, чуден набој со визуелна сугестија. Визии, форми и волумени, беспрекорни делови со нијансиран изум, со што се постигнува визуелно уметничко творештво.Нејзината уметност претставува очајнички фокус на проверка на причините и како таа го изразува својот личен внатрешен пресврт Исклучително интересен начин за справување со минатото, културата од тоа време, откривајќи ја нејзината интуиција и нестабилност Сценарија и симболи за еротизмот женски, но и за ироничната чудност на светот. Неговите дела произлегуваат од моќта на спектаклот (драмата) каде емоцијата е силата што обединува и создава празнина. Оттука и наративните пејзажи како резултат на неговите визии и соништа, сето тоа во атмосфера на скриени спомени“.

Познатата историчарка и критичарка на уметноста Маја Куанкуловска-Михајловска пишува: „Кога ќе се откријат делата на Ирена Гапковска, на прв поглед е сигурно дека таа впечатливо ги совладала елементите на сликарството – линија, боја, форма. Една од особеностите на фигуративните претстави на Гапковска е пренесување на анатомски детали во идеалното човечко тело, несвесно применети правила и големо познавање и проучување на анатомијата.Враќајќи се на почетокот, цртежот (кој според авторката е „основа на се“) потекнува од линијата која е брза и динамична, но во исто време мека, лесна и карактеристично брановидна.Од интуитивната динамична линија произлегуваат мноштво форми кои сугерираат слободно движење и кои, во дизајните, се развиваат во лирски графички дизајн со нагласена афинитет кон детали и рефлексии на византиската орнаментика. Од впечатливото испреплетување на контрастни елементи, уметникот решенија иците се раѓаат токму од леснотијата на интуитивниот гест или саморефлексивната линија која формира континуирана игра во која е интегриран спој на фигуративни претстави и апстрактни детали. Слободата што ја нуди играта со сите наведени ставки зборува дури и за посакуваното бегство од секојдневната реалност во различни светови на фантазијата каде што емоциите на „joie de vivre“ се во првите редови“. Биографија на уметникот.

 


Биографија:

За време на студиите, бројни групни изложби во поранешна Југославија и Република Македонија

1988 Завршила средно уметничко училиште во Скопје, Македонија отсек графика.

1995 Магистрирала графички уметности на Академијата за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил Методиј“ во Скопје и теза за симболиката во уметноста. За време на студиите, таа беше графички дизајнер за весникот „ Елена и за списанието „ Нова Македонија “. “ , добивајќи национална награда за најдобра уметничка илустрација.

1997 година стипендија во Окланд, Нов Зеланд.

1998 Основана е NGO Art Studio, невладино (непрофитно) отворено уметничко студио во Македонија, каде што продолжува да биде ментор на студенти.

2001-2003 Изучувала за традиционални византиски техники на иконопис, во манастирот Вељуса, Македонија.

 

Изложби и публикации:

1998-1999 Изложби во Културно информативниот центар КИЦ-ЌИК и Младинскиот културен центар МКЦ, Скопје, Национална Галерија Мала Станица, Универзитетска Библиотека св Климент Охридски, Дом на АРМ и други.

2001-2004-2005-2006 Изложби во Хол Арми Центар и Универзитет Св.Климент Охридски, Скопје

2004 година Изложба во Ајндховен, Холандија

2006 Изложби во Reusel и Jan de Bouvries Tiburlg, Холандија и на изложбата „Мир еден ден“ во Универзитетската библиотека Св. Климент Охридски, Скопје.

2007 година Организација и учество на „ Арс вивенди “ во Македонската национална галерија „ Мала станица “ . Координатор на визуелни уметности и театарски проекти за македонското Министерство за култура, вклучително и европската премиера на американската опера „ Заробеноста на Јунис Вилијамс “ .

2008 година во уметничката галерија Шангри-Ла во Хјустон, Тексас, САД

2009 година Се преселил да живее и работи во уметничкиот комплекс Bakehouse во Мајами, Флорида, додека бил ментор во NGO Аrт Studio во Скопје, Македонија.

2010 Организација на изложбата: „ Арс vs. Аргументум “ во Културно-информативниот центар КИЦ-КИК во Скопје, обединувајќи ги НВО Уметничко студио и уметничкиот комплекс Бејкхаус во Мајами, Флорида, САД. Бројни колективни изложби во уметничкиот комплекс Бејкхаус и на други места; „ Сакај ја својата слобода “ во Sailboat Loft во Ф. Лодердејл, „ Моето уметничко шоу “ и аукција за UTV телевизија во Северен Мајами и „ Project New Born “ во хотелот Фонтенбло во Мајами Бич.

2011 Самостојна изложба во Флорида и Вашингтон. Интервјуа на Гласот на Америка . Нарачана икона на Света Троица од Универзитетот Сент Томас и изложена во Уметничката изложба „ Пролет за уметности ~ Животот е уметност “ на Galleria Ft . Уметнички комплекс, како и во Јужна Флорида.

2012 Самостојна изложба во познатиот паб на Черчил во Литл Хаити, Мајами, (познат панк клуб) каде што е нарачана да наслика три големи мурали за таванот.
Нејзиниот цртеж е објавен и изложен на 40-то биенале на Светската галерија на цртежи ОСТЕН, а претставена е во рубриката „Внатре НАДВОР“ на списанието „ НЕПОРТИ “.

2013 Учество на повеќе групни изложби во Јужна Флорида.

2014 Свечено отворање на новите простории на НВО Уметничко студио во Скопје со колективна изложба. Избрано од преку 1416 пријави од 475 уметници од 53 земји, еден од шесте меѓународни победници на престижната галерија ОСТЕН. Неговите дела се изложени во Светската галерија на цртежи ОСТЕН во Скопје, објавени во каталогот на 42-то биенале за цртежи на ОСТЕН и претставени на Македонската радио-телевизија МРТ.
Назначена за културно аташе во почесниот конзулат на Република Македонија во Јужна Флорида.

2015 Одржува соло „сликарски перформанс“ заедно со „Зборувај петок“ во уметничкиот комплекс „Бејкхаус“ и отвора самостојна изложба (во траење од една година) во македонската амбасада во Вашингтон, што се совпаѓа со настаните со вратоврска жена што го слави денот на независноста на Македонија. Избран да биде еден од 12-те уметници поканети да сликаат во Spectrum-Miami за јавна демонстрација за време на Арт Базел Мајами Бич.

2016 Колективна изложба во Libraria e Çarshisë во Скопје. Самостојна изложба во галеријата ОСТЕН и издание на ограничена серија портфолио од 10 негови графики и учество на колективната изложба во Чифте амам, која е дел од Националната галерија на Македонија. Интервју објавено во списанието „ Животот е уметност “.

2017 во ограничена серија на Саемот на книгата во Скопје. Самостојна изложба: „ Венера во Венеција: секвенци на женска илузија “ во Архиви дела Мисерикордија во Венеција, Италија, две недели за време на Венециското биенале, и издание на книгата со делата на Ирена објавена од Galerie Mondial d’Art OSTEN. Изложба во Риека, Хрватска.

2018 година Напуштање на уметничкиот комплекс „Бејкхаус“ во Мајами за да живее и работи во Перпињан, Франција , и да ги менторира своите ученици во манастирот Свети Јован Претеча во Слепче, Македонија.

2019 година Учество на изложба во La Boîte à Fabrique. Изложба на 15 дела во банката BNP Paribas во Перпињан.

Многу изложби планирани за 2020 и 2021 година се откажани или одложени поради кризата СОВИД.

2021 година во пролетниот број 2021 година на списанието PO Life .
Самостојна изложба „ Метаморфози: Химеричкото дрво “ во Културно-информативниот центар КИЦ-ЌИК во Скопје.

2022: Самостојни изложби од изложбените серии на тематика од “Ирена Гапковска : Дрвото на животот“ во NIKKEI, чиј цртеж сега е дел од постојаната колекција на музејот Ригауд. Другата изложба од серијата „You’ve Got Your Reasons, I’ve Got My Walls (Јас имам принципи но Јас имам свои крајности)” во Casa Bento, „Wish You Were Here (Би сакала да бидеш тука)” во Best Western Plus Hotel Windsor и изложбата со „Dreams to Remember- Embrace of Love (Соништата за паметење и споени во љубовта)” – во Yucca во Франција.

2023 Самостојна изложба на „La naissance de Vénus: Au delà du ciel (Раѓањето на Венера : Втурна се во небото)“ за отворањето на Големиот салон на Grand Salon du Vienne Перпињан Јужна Франција.

Покрај работата во своето студио, Ирена продолжува да им биде ментор на посетителите во Франција и следува програма за иконописното атеље во манастирот Свети Јован Претеча во Слепче, Македонија. Во меѓувреме ги организира изложбите можностите за изложба и ја изнајмува својата работа на одредени компании. Нејзините тековни проекти вклучуваат портрети за ограничено издание на книга: „Les Rues de Perpignan: Rien n’est Définie, Rien n’est Aléatoire“ и илустрација на книга за американската блуз музика. Исто така, серијата големи формати „ЕSTIHIA: A Force of Unstoppable Nature“. Името потекнува од Стихија (Ἑστία)“ што значи „огниште, камин, олтар. Во грчката античка паганска девствена божица -мајката огништето- домот, надвор од судбинските надворешни сили. Во Православието Стихија е појава која е неспоспрена природна сила на природата или течение надвор од животот од надземни сили. Треба да размислуваме за ова денес повеќе од кога секогаш!