Skip to content Skip to footer

Biography

Биографија:

За време на студиите, бројни групни изложби во поранешна Југославија и Република Македонија

1988 Завршила средно уметничко училиште во Скопје, Македонија отсек графика.

1995 Магистрирала графички уметности на Академијата за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил Методиј“ во Скопје и теза за симболиката во уметноста. За време на студиите, таа беше графички дизајнер за весникот „ Елена и за списанието „ Нова Македонија “. “ , добивајќи национална награда за најдобра уметничка илустрација.

1997 година стипендија во Окланд, Нов Зеланд.

1998 Основана е NGO Art Studio, невладино (непрофитно) отворено уметничко студио во Македонија.

2001-2003 Изучувала за традиционални византиски техники на иконопис, во манастирот Вељуса, Македонија.

Изложби и публикации:

1998-1999 Изложби во Културно информативниот центар КИЦ-ЌИК и Младинскиот културен центар МКЦ, Скопје, Национална Галерија Мала Станица, Универзитетска Библиотека св Климент Охридски, Дом на АРМ и други.

2001-2004-2005-2006 Изложби во Хол Арми Центар и Универзитет Св.Климент Охридски, Скопје

2004 година Изложба во Ајндховен, Холандија

2006 Изложби во Reusel и Jan de Bouvries Tiburlg, Холандија и на изложбата „Мир еден ден“ во Универзитетската библиотека Св. Климент Охридски, Скопје.

2007 година Организација и учество на „ Арс вивенди “ во Македонската национална галерија „ Мала станица “ . Координатор на визуелни уметности и театарски проекти за македонското Министерство за култура, вклучително и европската премиера на американската опера „ Заробеноста на Јунис Вилијамс “ .

2008 година во уметничката галерија Шангри-Ла во Хјустон, Тексас, САД

2009 година Се преселил да живее и работи во уметничкиот комплекс Bakehouse во Мајами, Флорида, додека бил ментор во NGO Аrт Studio во Скопје, Македонија.

2010 Организација на изложбата: „ Арс vs. Аргументум “ во Културно-информативниот центар КИЦ-КИК во Скопје, обединувајќи ги НВО Уметничко студио и уметничкиот комплекс Бејкхаус во Мајами, Флорида, САД. Бројни колективни изложби во уметничкиот комплекс Бејкхаус и на други места; „ Сакај ја својата слобода “ во Sailboat Loft во Ф. Лодердејл, „ Моето уметничко шоу “ и аукција за UTV телевизија во Северен Мајами и „ Project New Born “ во хотелот Фонтенбло во Мајами Бич.

2011 Самостојна изложба во Флорида и Вашингтон. Интервјуа на Гласот на Америка . Нарачана икона на Света Троица од Универзитетот Сент Томас и изложена во Уметничката изложба „ Пролет за уметности ~ Животот е уметност “ на Galleria Ft . Уметнички комплекс, како и во Јужна Флорида.

2012 Самостојна изложба во познатиот паб на Черчил во Литл Хаити, Мајами, (познат панк клуб) каде што е нарачана да наслика три големи мурали за таванот.
Нејзиниот цртеж е објавен и изложен на 40-то биенале на Светската галерија на цртежи ОСТЕН, а претставена е во рубриката „Внатре НАДВОР“ на списанието „ НЕПОРТИ “.

2013 Учество на повеќе групни изложби во Јужна Флорида.

2014 Свечено отворање на новите простории на НВО Уметничко студио во Скопје со колективна изложба. Избрано од преку 1416 пријави од 475 уметници од 53 земји, еден од шесте меѓународни победници на престижната галерија ОСТЕН. Неговите дела се изложени во Светската галерија на цртежи ОСТЕН во Скопје, објавени во каталогот на 42-то биенале за цртежи на ОСТЕН и претставени на Македонската радио-телевизија МРТ.
Назначена за културно аташе во почесниот конзулат на Република Македонија во Јужна Флорида.

2015 Одржува соло „сликарски перформанс“ заедно со „Зборувај петок“ во уметничкиот комплекс „Бејкхаус“ и отвора самостојна изложба (во траење од една година) во македонската амбасада во Вашингтон, што се совпаѓа со настаните со вратоврска жена што го слави денот на независноста на Македонија. Избран да биде еден од 12-те уметници поканети да сликаат во Spectrum-Miami за јавна демонстрација за време на Арт Базел Мајами Бич.

2016 Колективна изложба во Libraria e Çarshisë во Скопје. Самостојна изложба во галеријата ОСТЕН и издание на ограничена серија портфолио од 10 негови графики и учество на колективната изложба во Чифте амам, која е дел од Националната галерија на Македонија. Интервју објавено во списанието „ Животот е уметност “.

2017 во ограничена серија на Саемот на книгата во Скопје. Самостојна изложба: „ Венера во Венеција: секвенци на женска илузија “ во Архиви дела Мисерикордија во Венеција, Италија, две недели за време на Венециското биенале, и издание на книгата со делата на Ирена објавена од Galerie Mondial d’Art OSTEN. Изложба во Риека, Хрватска.

2018 година Напуштање на уметничкиот комплекс „Бејкхаус“ во Мајами за да живее и работи во Перпињан, Франција.

2019 година Учество на изложба во La Boîte à Fabrique. Изложба на 15 дела во банката BNP Paribas во Перпињан.

Многу изложби планирани за 2020 и 2021 година се откажани или одложени поради кризата СОВИД.

2021 година во пролетниот број 2021 година на списанието PO Life .
Самостојна изложба „ Метаморфози: Химеричкото дрво “ во Културно-информативниот центар КИЦ-ЌИК во Скопје.

2022 Самостојни изложби од изложбените серии на тематика од “Ирена Гапковска : Дрвото на животот“ во NIKKEI, чиј цртеж сега е дел од постојаната колекција на музејот Ригауд. Другата изложба од серијата „You’ve Got Your Reasons, I’ve Got My Walls (Јас имам принципи но Јас имам свои крајности)” во Casa Bento, „Wish You Were Here (Би сакала да бидеш тука)” во Best Western Plus Hotel Windsor и изложбата со „Dreams to Remember- Embrace of Love (Соништата за паметење и споени во љубовта)” – во Yucca во Франција.

2023 Самостојна изложба на „La naissance de Vénus: Au delà du ciel (Раѓањето на Венера: Турни го небото)“ за отворањето на Големиот салон Виена и групна изложба на серијата „Земјата и животот“ во Palais des Congrès, и двете во Перпињан, и Изложба Слика во Књижнјици Савски Гај во Загреб, Хрватска. Таа, исто така, учествуваше на уличното Art Expo „L’Art Prend la Revolution“ и има летна изложба во DUMONDE во Перпињан. Избрано во написите во The Independent (25 јануари), Крстот на пладне (9 февруари) и Салезиското училиште во Беруит (23 јануари).

2024 Учество на изложбата организирана од Друштвото на визуелни уметници на Македонија ДЛУМ во Домот на АРМ во Скопје. Учество во Салонот Rêves d’Artistes, FEARLESS, во Palais des Congrès во Перпињан. Иницирана од Музејот Пријатели на Риго, самостојна изложба во списанието на Перпињан l’Indépendant: „STIHIA: незапирлива сила на природата“. Повторете самостојни изложби во Casa Bento и Grand Salon du Vienne.

Покрај работата во своето студио, Ирена продолжува да им биде ментор на посетителите во Франција.

Изложби и публикации:

„Rues de Perpignan: rien n’est défini, tout est aléatoire“ (рачно потпишано и нумерирано ограничено издание на портрети, плус верзија со мека корица) Издавањето Хејли. Датум на издавање зима 2024 година. STIHIA: Незапирлива сила на природата (англиско издание) STIHIA: Нескротлива сила на природата (француско издание) од Ирена Гапковска и Ентони Гудман, Haley’s Publishing. Датум на издавање есен 2024 година Портрети на блузот од Дарел Арнолд, д-р. со портрети на Ирена Гапковска, издаваштво Сизиф. Датум на издавање 15 јуни 2024 година https://darrellarnold.com/

„Ирена Гапковска: цртежи, принтови, слики“ ОСТЕН 2017 година

Монографија „Портфолио: Мисли“ ОСТЕН 2016 година

Бројни неодамнешни написи за Ирена во PO Life, La Croix du Midi, l’Indépendant, Scoula Salesiana Beirut, итн…

Ирена во Европа ја претставува Concordia Art Gallery.